Plaatsing bij koud weer

De winter is daar! Hoewel het nog steeds mogelijk is om dakwerkzaamheden uit te voeren, vind je hier een korte lijst van zaken waarmee rekening gehouden moet worden bij het werken met spuitlijmen in koude weersomstandigheden.
- Veiligheid eerst. Het risico op ongevallen neemt toe bij koud weer als gevolg van ijs, sneeuw, verminderd daglicht, enz. Daarom is extra waakzaamheid geboden wanneer u op het dak loopt.
- Kleed je warm! Lijkt voor de hand liggend, maar zorg ervoor dat je goed beschermd bent tegen de kou.
- Condensatierisico: neerslag is hoog tijdens de winter. Oppervlakken die de lijmen ontvangen, moeten droog zijn en vrij van elke verontreiniging vóór het aanbrengen.
- Stockage temperatuur is cruciaal: bewaar de lijm bij gematigde temperaturen (10 °C – 25 °C) in een droge, goed geventileerde, afgesloten ruimte. Niet bewaren bij minder dan 5 °C om verdikking van de lijm te voorkomen (i.e. verhoging van de viscositeit van het product, waardoor het lijmverbruik wijzigt). Houd de canisters van koude, betonnen vloeren.
- Indien bewaard bij temperaturen buiten het voorgestelde venster, zorg er dan voor dat u de lijm op omgevingstemperatuur krijgt voordat u hem gaat gebruiken. Hierdoor kan de lijm opnieuw de nodige viscositeit krijgen.
- In het ongewenst geval van opslag in koudere omstandigheden, worden de volgende stappen aanbevolen. Haal de bus uit de doos en schud deze voorzichtig om het mengen van de componenten te verbeteren. Om de bus op te warmen, kunt u deze 15 minuten in een emmer met warm water plaatsen. Eenmaal gedaan, schud opnieuw voor gebruik.
- Breng de lijm eerst aan op de ondergrond en dan op de EPDM folie, omdat de droogtijd van de lijm op de EPDM korter zal zijn.
- Het spuitpistool dient zo te worden ingesteld dat er een homogeen spuitpatroon (+/- 20 cm) wordt gerealiseerd en niet een zo breed mogelijk spuitpatroon waarbij aan de randen dan meer lijm wordt aangebracht.
- Beperk de overlap tot een minimum- een dubbele laag lijm in de overlap verlengt de droogtijd.
- Verspuit de lijm met een snelheid van +/- 4 sec/m voor een correcte hoeveelheid lijm en een minimale droogtijd.
- Sommige oppervlakken zijn oneffen en/of poreus en vereisen meer lijm. Dit kan best even nagegaan worden door een stuk membraan op het oppervlak te verlijmen en de hechting te controleren.
- De droogtijd is langer in de winter. Droogtijd is ca. 10-30 minuten, maar het uitvoeren van de touch-push test blijft vereist, vooral in zones waar meer lijm werd aangebracht (overlappen en start/stop).
- Wrijf de lijmophoping onmiddellijk open voor een snellere droogtijd en een betere kleving.