DURACELL DISTRIBUTIECENTRUM
Wereldleider in batterijproductie, Duracell, heeft twee faciliteiten in België: één in Aarschot voor productie en een distributiecentrum in Heist-op-den-Berg. Het dakbedekkingssysteem van dit laatste gebouw, opgericht in 1999, vertoonde tekenen van veroudering, wat Duracell aanzette tot een renovatie met het thermoplastische dakbedekkingsmembraan UltraPly TPO van Elevate. Bovendien werd een fotovoltaïsche installatie toegevoegd en de dakisolatie verbeterd met 100 mm dikke PIR-platen. Deze aanpassingen getuigen van Duracells toewijding aan milieuvriendelijkheid, een benadering die met name wordt toegepast in hun Europese fabrieken, die allemaal op groene energie draaien.
Een duurzame waterdichting
Het UltraPly TPO-membraan, gekozen vanwege zijn compatibiliteit met fotovoltaïsche systemen, duurzaamheid, en vooraanstaande koolstofvoetafdruk binnen de markt voor platte daken, weerspiegelt Duracells visie op duurzame gebouwen. Tussen maart en augustus 2023 installeerde dakbedekkingsaannemer Group Suerickx ongeveer 40.000 m² UltraPly TPO bovenop de bestaande bitumenafdichting. Het membraan werd mechanisch bevestigd aan de betonnen hoofdstructuur, terwijl een staalplaat van 10.000 m² volledig werd verlijmd.
Condensatie en winddruk
Jens Breynaert, technisch projectingenieur bij BRM (de officiële vertegenwoordiger van Elevate in de Benelux), verklaart: “Onze technische afdeling heeft alle berekeningen uitgevoerd om te garanderen dat het nieuwe isolatie- en waterdichtingssysteem geen condensatie in het gebouw zou veroorzaken. We hebben ook een gedetailleerd legplan opgesteld, waarbij we specifiek rekening hielden met de winddruk op een hoogte van 14 m.”
Duurzame basis voor zonnedaken
De fotovoltaïsche installatie bovenop het distributiecentrum van Duracell beslaat 35.000 m² aan zonnepanelen, waarvan de metalen structuren zijn geballast met betonblokken. Het UltraPly TPO-membraan, voorgeschreven in een dikte van 1,5 mm, voldoet aan de aanbevelingen voor een voorbeeldinstallatie met een fotovoltaïsch systeem. Met een opwekkingscapaciteit van meer dan 4.000 MW voorziet de door de zonnepanelen geproduceerde energie in 80% van het eigen verbruik van het gebouw (elektriciteit, technieken, enz.).
Afbeeldingen: © Group Suerickx