NATUURRESERVAAT HET ZWIN
Het ZWIN ligt aan de oostkant van de Belgische kust, op de grens met Nederland, het eerste natuurgebied van België.
Opgericht in 1952 door graaf Léon Lippens, begon het in 2006 met zijn echte transformatie dankzij de provincie West-Vlaanderen en het Vlaams Agentschap voor Natuur en Bos. In 2015 lanceerden de eigenaren een architectuurwedstrijd voor het ontwerp van een nieuw gebouw voor het loket, tentoonstellingsruimtes, een cafetaria, vergaderzalen en een parkobservatiepost.
Het gerenommeerde bureau Coussée en Goris Architecten wint deze wedstrijd met een schoon en resoluut ecologisch architectonisch voorstel. Efficiënt gebruik van materialen en hulpbronnen heeft de voorkeur gekregen, zoals de 4.500 m2 RubberGard EPDM waterdichte membranen, bedekt met vegetatie op 1.700 m2. De vele voordelen van deze oplossing hebben bijgedragen aan het BREEAM label, een internationale benchmark op het gebied van duurzaam bouwen.
Levensduur van meer dan 50 jaar
Hun samenstelling is effectief in het weerstaan van ultraviolette en ozonstralen. Duurzaam, ze verminderen de totale CO2-voetafdruk van het project.
Wortelwerend
Ze zijn compatibel met vegetatiesystemen, echte bronnen van biodiversiteit voor dit milieuvriendelijke werk. Getest in de laboratoria van de Duitse organisatie FLL en het KIWA BDA TESTING Institute in Nederland, voorkomen ze de penetratie van de wortels. Het risico op lekken wordt weggenomen en het gebouw wordt beschermd.
Regenwaterbeheer
Aangezien de membranen vrij van schadelijke stoffen zijn, is het gemakkelijk om het hemelwater te recupereren voor intern gebruik, zoals toiletten. Gedeeltelijk begroeid, nemen ze, samen met de afvoertank, deel aan de opslag van water.
Thermisch comfort
In combinatie met het polyurethaanisolatiesysteem en de vegetatie beperken de membranen veranderingen in de bouwtemperaturen. Bewoners zijn beschermd tegen de hitte in de zomer en tegen de kou in de winter. Ze dragen ook bij aan energiebesparing in verwarming en koeling, afhankelijk van het seizoen.
De “donkergrijze” kleur, in totale harmonie met het architectonisch schrijven van het werk, was ook een criterium van keuze voor de architect. Het membraan is in symbiose met Douglas sparbekleding uit duurzaam beheerde bossen. Het ensemble streeft naar een dynamiek tussen het gebouw en zijn omgeving. De 5,08 m breedte van de RubberGard EPDM folies van Elevate en hun koude plaatsing door verkleving met Bonding Adhesive BA-2012 zorgen voor een snelle, betrouwbare en comfortabele installatie. Zowel Tectum Dekkers als de eigenaar bespaarden kostbare tijd in de voortgang van het project.
Bron: Filière bois, novembre 2019