LA CONFLUENCE
Namen heeft er sinds 2021 een mooie trekpleister bij: La Confluence. Een halve eeuw lang lag de site aan de samenvloeiing van Samber en Maas er verwaarloosd bij, maar in de schaduw van de citadel geven de esplanade, de voetgangersbrug, de groenzones en een eigentijds gebouw de voormalige wijk ‘Le Grognon’ een volledig nieuw gezicht.
Opwaardering van symbolische site
Het Confluence-project werd gecreëerd in het historische hart van de stad: vlak bij de citadel van Namen en aan de samenvloeiing van Samber en Maas. Waar beide rivieren elkaar al eeuwenlang ontmoeten, kunnen inwoners en bezoekers elkaar sinds kort ook ontmoeten op de volledig heraangelegde site. Vijftig jaar nadat de laatste huizen er gesloopt werden, maakte het vervallen terrein plaats voor een verkeersvrije esplanade, groenzones en een polyvalent passiefgebouw.
NID als Living Lab
Het gebouw op de uiterste punt van de samenvloeiing werd NID gedoopt, voor ‘Namur Intelligente et Durable’. Het is een ontmoetingsplek om te innoveren en te experimenteren rond de stad van morgen. Eronder zit een parking van vier verdiepingen, erin een restaurant met terras, een polyvalente ruimte en een Living Lab. Het gebouw blaast het imago van de site niet alleen nieuw leven in, het is ook een nieuw visitekaartje van de Waalse hoofdstad als intelligente, dynamische en innovatieve stad.
RubberGard LSFR EPDM van Elevate
Het dak van het gebouw met glooiende vormen werd door Master Contractor Protoitures (uit Rocourt) afgedicht met RubberGard LSFR EPDM met een dikte van 1,5 mm (bovenop een dampscherm en isolatie). De totale dakoppervlakte van 3000 m2 werd deels geballast met looppaden en trappen, op het andere deel werd een extensief groendak aangelegd. Bijzonder aan dit gebouw is de grote dakhelling. Het EPDM-membraan bleek uitstekend geschikt voor deze hellingsgraad. Om het groendak tegen te houden, werden ook profielen ingewerkt in de dakbedekking.
Zachte mobiliteit
Bij het ontwerp voor de opwaardering van de oudste wijk van Namen (Le Grognon) ging veel aandacht naar voetgangers en fietsers. In de eerste plaats met het wandelpad met zitbanken dat tussen het groendak bovenop het gebouw loopt en met een zeer grote esplanade voor ontmoetingen en evenementen. Daarnaast is Namen voortaan met Jambes verbonden door een voetgangers- en fietsersbrug over de Maas. Bovendien werd het verkeer gewijzigd en werd een nieuw rondpunt aangelegd om het rechtstreekse contact met de Maas te herstellen en zachte mobiliteit voorrang te verlenen.