ROYAL DE REE HOLLAND
Bloembollenbedrijf De Ree had al langer plannen voor de renovatie van de daken, maar het besluit om zonnepanelen te plaatsen bracht het project in een stroomversnelling. Van maart tot juli 2019 werd 33.000 m² dakvloer geïsoleerd, bekleed met EPDM en voorzien van 11.000 m2 pv-cellen.
Wat honderd jaar geleden begon op een klein stuk land in Lisserbroek, groeide uit tot een marktleider in ontwikkeling, verpakking, distributie en export van bloembollen. Het familiebedrijf exporteert naar zo’n veertig landen en mag zich sinds januari 2019 Koninklijk noemen: Royal De Ree Holland bv.
De totale renovatie omvat twee locaties in Lisserbroek. De eerste locatie betreft een extra expeditie/opslaggebouw, waar de bouwers op 25 februari begonnen op twee daken van 1.978 en 664 m2. De tweede locatie, de hoofdlocatie, bestaat uit dertien dakvlakken met een totale oppervlakte van bijna 28.000 m2.
Techniek
Het behandelen van de bloembollen gebeurt in geklimatiseerde hallen, waar vochtinfiltratie en een gebrek aan isolatie schadelijk kunnen zijn.
“Enkele jaren terug heeft Royal De Ree Holland bv door waterophoping op een dakvlak een instorting gehad,” zegt Jaco Rip, directeur-eigenaar van J. Rip Loodgieters- en Onderhoudsbedrijf, die tijdens het renovatieproject fungeerde als meewerkend aannemer. “Vanwege angst voor een herhaalde instorting en de geplande zonnepanelen is het hele dak vooraf doorgerekend door een constructeur.
Uit de rapportage bleek dat er bijna overal aanvullende maatregelen noodzakelijk waren, zoals het aanbrengen van extra afschotisolatie, noodoverstorten, hemelwaterafvoeren en compartimenteringen.”
“Onder de zonnepanelen wil je absoluut een dakbedekking met een bewezen lange levensduur,” zegt Rip. “RubberGard EPDM heeft een hoge weerstand tegen ozon, UV-straling en extreme temperaturen. Het is eenvoudig te plaatsen en beschikbaar in grote naadloze folies, wat resulteert in minder naden en korte plaatsingstijden. Vanwege de positieve ervaringen met het materiaal en de leverancier kozen we voor de EPDM dakbedekking van Elevate.”
Het dak was oorspronkelijk geïsoleerd met minerale wol en afgedicht met een bitumineuze dakbedekking. Dat pakket bleef liggen en er is overheen gewerkt. Na het schoon- en droogmaken van de oude dakbedekking werden de nieuwe PIR-isolatieplaten (twee lagen van 4 of 5 cm) mechanisch bevestigd op de ondergrond. Behalve op een deel waar de drager uit houtwolcement bestond (daken 3, 4 en 5). De isolatie is daar verlijmd met Elevate I.S.O. Twin Pack isolatielijm, omdat er niet geschroefd kon worden. Bovenop de isolatie kwam EPDM dakbedekking van 1,5 mm dik. De daken zijn na renovatie allemaal op een Rc-waarde van 6 uitgekomen.
Samenwerking
Vanwege de projectomvang, de tijdsdruk en eerdere positieve ervaringen werd Lukasse dakbedekkingen ingeschakeld, een geregistreerde en erkende Elevate verwerker (Licensed Contractor).
“Deze regio is niet ons standaard werkterrein”, zegt algemeen directeur Bram Lukasse. “We hebben overwogen om ter plaatse te overnachten. Maar omdat onze mensen vanwege sport, hobby of familiaire verplichtingen liever huiswaarts keerden, hebben we elke werkweek het verkeer getrotseerd; twee uur heen en twee uur terug.”
En dat deden ze met velen, want op sommige dagen stonden er maar liefst twintig arbeiders op het dak. De deadline van 1 juli moest gerespecteerd worden en dankzij goede werkvoorbereiding en teamwork werd er per week tot 2000 m² afgewerkt.
“We werkten met EPDM rollen van 30 x 5 m,” zegt Daniël, zoon van Bram Lukasse, die eveneens heeft meegewerkt aan dit project. “Dankzij het gebruik van de SuperSpreader lijmkar verliep de plaatsing snel. De naden werden gedicht met de zelfklevende QuickSeam Tape.”
Van de dakbedekking is nu weinig te zien, maar we zijn er wel trots op,” zegt Bram Lukasse. “We zitten niet zo gek ver van de kust en de wind speelde ons soms parten tijdens de uitvoering.
Gelukkig is alles uiteindelijk vlekkeloos verlopen. Dat is grotendeels te danken aan de goede opvolging en projectbegeleiding van Elevate, die ons wekelijks ter plaatse hebben begeleid. Dat is heel aangenaam samenwerken zo.”
Duurzaamheid
De daken worden opgeleverd inclusief tien jaar garantie op waterdichtheid. Daarna controleert J. Rip Loodgieters- en Onderhoudsbedrijf de daken een aantal keer per jaar en voert onderhoud uit indien noodzakelijk.
De PV-installaties, die naar verwachting zo’n 25 tot 30 jaar meegaan, zijn geballast met tegels. De mono-kristallijnen zonnepanelen leveren zo’n 3.000.000 Wp per jaar op. De opgeleverde energie is voor eigen gebruik van het bloembollenbedrijf, die daarmee CO2-neutraal wil exploiteren.
Bron: Roofs, oktober 2019